BØRN

Mundpleje og tænderpleje for børn

Mundpleje og tænderpleje for børn article banner
DEL

Som forælder er det vigtigt at blive informeret om dit barns orale sundhed og udvikling. Denne artikel vil omhandle udvikling af mundpleje fra spædbørn til teenagere, potentielle udfordringer man skal være på udkig efter samt måder, hvorpå man kan sikre sunde smil.

Udvikling af mælketænder

Forældre kan forvente at se størstedelen af deres barns mælketænder, når barnet er ca. 30 måneder gammelt. Der er i alt 20 mælketænder. Selv om mælketænder er midlertidige, er de stadig modtagelige for huller og afgør, hvordan deres blivende tænder vil komme frem. Derfor er spædbørns tandpleje vigtig lige fra den allerførste tand kommer frem.

Udfordringer med mælketænder

En potentiel udfordring for sunde mælketænder er caries pga. flasker. Dette påvirker fortrinsvis de øvre forreste tænder, men andre tænder kan også blive påvirket. En almindelig årsag til caries pga. sutteflasker er langvarig eksponering af tænderne for sukkerholdige drikkevarer. En anden årsag kan opstå, hvis du lægger dit barn i seng med en flaske, eller hvis en flaske bruges som sut. Tommelfingersutning og brug af sutter er en anden udfordring for sunde mælketænder. Tommelfingersutning og sutter er helt acceptable for meget små børn. Men hvis vanen varer ved ud over 5- eller 6-årsalderen, kan det have en varig virkning på dit barns tænder. Trykket og sugebevægelsen kan ændre dit barns bid, så de øvre og nedre fortænder ikke rører hinanden.

Pleje af mælketænder

Der findes forebyggende foranstaltninger, som forældre kan træffe for at tackle disse udfordringer. At lære dit barn sunde spisevaner i en tidlig alder kan begrænse risikoen for huller og caries. Forældre bør ikke fylde deres barns flasker med drikkevarer, der indeholder sukker, og sutter bør rengøres regelmæssigt. De bør drikke mælk og vand om dagen og kun vand om aftenen.

En anden måde at sikre sunde mælketænder på er at starte gode, daglige børstevaner. To gange om dagen bør forældre børste deres barns tænder med en børnetandbørste med fluortandpasta på størrelse med en ært.

Udvikling af mundhygiejne for småbørn

Når et komplet sæt mælketænder er kommet frem ved 3-årsalderen, bør forældre forberede deres lille barn på dets første tandlægebesøg. Forældre bør gøre dette til en positiv oplevelse. Regelmæssige besøg hos tandlægen vil hjælpe dit barn med at føle sig mindre nervøs for at komme der hvert halve år.

Forældre bør fortsætte med at børste deres barns tænder i løbet af småbørnsårene. Det kan til tider være udfordrende, da dette er de år, hvor børnene begynder at blive selvstændige. Oral-B tilbyder måder, hvorpå forældre kan gøre tandbørstningen lettere og sjovere. Udover at tilbyde tandbørster til alle aldre. Oral-B tilbyder også en række forskellige børster med figurtema fra Disney, Disney•Pixar og Star Wars. De kan endda få deres tænder børstet med en elektrisk Oral-B tandbørste.

For at gøre børstning endnu sjovere og for at sikre at tænderne børstes i to minutter, hvilket anbefales af tandlæger, kan du downloade appen Disney Magic Timer gratis fra Apple Store eller Google Play.

Udvikling af mundhygiejne i grundskolen

Børn i grundskolen (i alderen 6-12 år) oplever tab af deres mælketænder og vækst af deres blivende tænder. Nogle yngre børn kan være nervøse ved at miste deres tænder og kan måske ikke lide synet af blod med hver tabt tand. Forældrene bør imidlertid forklare, at dette er en del af det at vokse op og blive større og stærkere. Besøg fra tandfeen er en måde at lindre deres nervøsitet og få dem til faktisk at se frem til tabet af resten af deres mælketænder.

For at sikre gode vaner med hensyn til mundhygiejne på dette stadie bør forældre begrænse sukkerholdige snacks og drikkevarer og om muligt undgå dem helt. Forældre bør fortsætte med at børste børns tænder indtil 8-årsalderen og føre tilsyn med dem i et par år derefter. Oral-B's elektriske tandbørste Junior Smart er en fantastisk børstemulighed for børn i alderen 6 til 12 år, da den har mange funktioner til at beskytte deres tandkød og samtidig giver en grundig rengøring.

Udvikling af mundhygiejne for teenager

Når dit barn bevæger sig ind i teenageårene, er det afgørende at tilskynde til god mundhygiejne sammen med rutinemæssige tandlægebesøg. Især teenagere står over for visse tandproblemer, såsom bøjle eller fjernelse af visdomstænder. Disse procedurer er almindelige og en normal del af opvæksten. Bøjler bruges til mere end blot et flottere smil. Lige tænder er lettere at rengøre og holder tandkød sundt. En udfordring, mens man bærer bøjle, er, at plak og madpartikler nu kan sætte sig fast flere steder. Din teenager kan bruge en elektrisk tandbørste.

Den nye FunZone i Oral-B-appen opmuntrer teenagere til at børste ved at gøre rutinebørstning til en sjov, kreativ daglig vane, som de kan dele på de sociale medier.

Udfordringer ved mundhygiejne for teenager

Dårlige spisevaner kan føre til huller og/eller kronisk dårlig ånde. Forældre bør tilbyde deres teenagere sunde snackmuligheder i huset og undgå at købe junkfood. Teenagere udsættes også for gruppepres for at begynde at ryge cigaretter og e-cigaretter eller få piercinger i munden. Forældre bør tale med deres teenagere om de farer for mundsundheden, der er forbundet med brug af tobak og e-cigaretter, og de infektionsrisici, der er forbundet med piercing. Forældre bør fortælle dem, at et godt mundhelbred er en del af deres generelle helbred, og at de vil blive set og behandlet mere som voksne, hvis de får et sundt, smukt smil.