SPÆDBØRN

Huller og caries i mælketænder

Huller og karies i mælketænder article banner
DEL

Du kender allerede vigtigheden af en daglig rutine omkring mundhygiejne. Men vidste du, at det er lige så vigtigt for dit spædbarn? Dit barns første tænder er lige så modtagelige for huller og caries som dine. Faktisk er caries den mest almindelige kroniske infektionssygdom hos børn. Mælketænder lægger fundamentet for deres blivende efterfølgere, og huller i mælketænder kan føre til en højere risiko for sundhedsproblemer i munden senere i dit barns liv. Det er vigtigt at forstå, hvilke symptomer du skal kigge efter, hvilke årsager og hvordan du behandler og forebygger caries og huller i dit spædbarns tænder.

Symptomer på caries hos spædbørn

Det første skridt er at vide, hvordan caries ser ud, og det første sted at kigge er barnets tandkød. Hvis det bløder regelmæssigt eller fremstår rødt eller hævet, er det højst sandsynligt på grund af bakterier, der sidder fast. Et specifikt område at holde øje med er tandkødslinjen langs dit spædbarns fortænder, hvor små hvide prikker kan være det første tegn på plak. Desværre kan disse symptomer ofte være meget svære at opdage uden det korrekte tandlægeudstyr, så regelmæssige tandlægebesøg bør starte, så snart den første tand bryder frem, sædvanligvis når barnet er omkring seks måneder gammelt.

Hvad forårsager huller i mælketænder?

Hullerne i dit barns tænder er de samme som i dine og skyldes tre hovedfaktorer: sukker, plak og syre. Bakterierne i plakken på dine tænder nedbryder sukker til syre, der slider emaljen væk. Huller i tænderne er huller, der dannes af nedbrudt emalje. Denne proces kan starte, så snart dit spædbarns første tand begynder at vokse.

En anden stor årsag til huller i mælketænder er noget, du måske bruger hver dag: en flaske. Når dit spædbarn drikker fra en flaske eller en drikkekop med tud, vil væskerne samle sig omkring deres tænder og tandkød. Hvis de drikker andet end vand – som mælk, modermælkserstatning eller juice – betyder det, at deres tænder reelt set gennemvædes af sukker og andre rester, der forårsager huller. Det anbefales, at du vænner dit spædbarn fra flasker inden dets første fødselsdag for at forhindre denne form for caries. Faktisk bør du forsøge at tilskynde dit barn til at vænne sig til en drikkekop fra 6 måneder og opefter. Og hvis du lader dit spædbarn ligge med en flaske om aftenen, så gør det kun med vand.

Behandling af huller i mælketænder

Den gode nyhed? Huller kan nemt forhindres. Det eneste, der skal til, er et par gode daglige mundplejevaner, og dit spædbarn er på vej til et sundt smil. Lad os starte med det vigtigste trin: børstning mindst to gange om dagen med en fluortandpasta.

Dette vil ikke blot hjælpe med til at forebygge caries, men det vil også etablere en vigtig rutine tidligt i dit barns udvikling. Bare læg et tyndt lag tandpasta på størrelse med et riskorn på en manuel tandbørste specifikt lavet til mælketænder, og rengør omhyggeligt dit barns tænder. Sørg for forsigtigt at tørre barnets tænder og tandkød af med en blød klud, når du er færdig. Dette bør igangsættes, så snart deres første tand kommer frem.

Et andet afgørende skridt er at undgå sukkerholdige fødevarer og drikkevarer i dit barns kost. Færre sukkerarter betyder mindre syreproduktion og stærkere emalje. Læs etiketterne og undgå de åbenlyse syndere, såsom juice og sodavand og endda tørrede frugter og stivelsesholdige kulhydrater som snackbarer af korn. Selv fødevarer, der er udviklet specielt til spædbørn, kan have et højt sukkerindhold. Og husk: Hvis der bruges flaske om aftenen, skal du sørge for, at den kun indeholder vand.

Spørgsmål relateret til huller i mælketænder

Påvirker huller i mit spædbarns tænder deres blivende tænder?

Ja. Nedbrydning af tænder og huller i mælketænder kan føre til større risiko for, at blivende tænder ikke vokser lige eller forsinket fremkomst af dit barns blivende tænder.

Skal jeg få huller i mit spædbarns tænder fyldt ud?

Ja, fyldninger er et sikkert og foretrukket behandlingsvalg for spædbørn og mælketænder. Dette vil også forhindre, at caries spreder sig i dit lille barns mund.

Skal jeg børste mit spædbarns tænder?

Ja. Du bør begynde at børste dit barns tænder to gange om dagen med fluortandpasta, så snart deres første tand begynder at komme frem. Tandlæger anbefaler, at en voksen børster, indtil barnet fylder 7 år, hvor det kan lære selv at styre det.

Hvornår skal tandlægebesøg begynde?

Det første tandlægebesøg bør finde sted, samtidig med at børstningen starter – når dit barns første tand kommer frem. Efter det første besøg anbefales det, at du tager dem til tandlæge hver 6. til 12. måned.