BØRN

Sådan passer du på dit barns tænder: Alder 6-12

Sådan passer du på dit barns tænder: Alder 6-12 article banner
DEL

Når dit barn bliver ældre, begynder de at tabe deres mælketænder, og deres blivende tænder bryder igennem. På dette tidspunkt er det stadig meget vigtigt, at du sørger for, at deres tænder og tandkød er rene for at sikre en sund udvikling. Som forælder er det normalt at have spørgsmål om, hvordan du fortsat kan passe på dit barns tænder.

Derfor er tandbørstning vigtig for børn i alderen mellem 6 og 12.

Det er en vigtig del af dine børns daglige rutine at holde deres tænder rene. Deres tænder risikerer stadig at få huller, præcis som da de var små. Selv om mælketænderne falder før eller siden, skal du stadig passe på dem. Mælketænder med huller kan give dit barn smerter, og de skal muligvis trækkes ud. Det kan få deres tænder til at flytte sig og reducere pladsen til de blivende tænder.

Tips til, hvordan du børster dit barns tænder

Tidligt i barndommen er den måde, som du børster dit barns tænder omtrent den samme, som du brugte, da de var små. Man skal dog være opmærksom på mange milepæle mellem alderen 6-12 år.

Alderen 6-8

  • Du bør stadig tage ansvaret for børstningen af dine børns tænder. Det er helt i orden at lade dem forbedre deres teknik. Du skal dog stadig selv børste dem. Når de nærmer sig de 8 år, kan du begynde at lade dem børste deres egne tænder, men du bør stadig holde opsyn.

  • Børstning bør være den sidste ting, som de gør før sengetid, og skal foregå endnu en gang i løbet af dagen.

  • Børst deres tænder i to minutter med en manuel børnetandbørste med bløde eller halvbløde børster. Du kan også bruge en elektrisk tandbørste.

  • Brug en mængde tandpasta med fluor på størrelse med en ært. Vi anbefaler en fluormængde mellem 1.350ppm og 1.500ppm, og ikke mindre end 1.000ppm.

  • Efter børstningen skal dit barn spytte tandpastaen ud, men ikke skylle munden med vand. Dette sørger for et styrkende lag af fluor på deres tænder.

Alderen 9-12

  • Dit barn kan selv få lov til at børste deres tænder, når de er cirka 9. Et vist opsyn vil dog stadig være nødvendigt. Børn skal for det meste selv få lov til at gøre det.

  • Sørg for, at de børster i to minutter og bruger en mængde tandpasta med fluor på 1.350-1.500 ppm på størrelse med en ært med en manuel eller en elektrisk tandbørste. De kan sagtens bruge en tandpasta til voksne i stedet for en til børn.

  • Efter børstningen skal dit barn spytte tandpastaen ud, men ikke skylle munden med vand. Dette bevarer fluorkoncentrationen på tænderne.

Tips til, hvordan du gør børstningen nemmere

Når børn bliver ældre, lykkedes det dig sandsynligvis at overkomme det stadie, hvor det er svært at få dem til at børste tænder. Målet er nu konsistens samt at bevare ideen om jævnlig tandbørstning, især når dit barn begynder at børste sine egne tænder. Hvis det stadig er svært at få dem til at børste, skal du holde ud og fortælle dem, at det kan påvirke deres helbred negativt, hvis de ikke børster tænder.

Det bedste, du kan gøre, er at sikre jævnlig, daglig børstning ved nattetid og endnu en gang i løbet af dagen. Du kan være medvirkende ved også selv at udvise god mundhygiejne. Det vil hjælpe med at danne gode vaner med hensyn til mundhygiejne, hvis du viser, at du børster tænder og renser med tandtråd som en del af din daglige rutine.

Husk, at den daglige børsterutine ikke behøver at være perfekt, præcist som da de var yngre. Hvis du ved et tilfælde opdager, at dit barn undlader at følge de grundliggende regler for mundhygiejne, skal du minde dem om, hvor vigtig den daglige tandbørstning og rensning med tandtråd er for deres overordnede helbred og velvære.