BØRN

Sådan passer du på dit barns tænder: Alderen 3-5

Sådan passer du på dit barns tænder: Alderen 3-5 article banner
DEL

Nu, hvor dit barn har fået tænder, er det vigtigt at holde dem rene for at sikre, at de får sunde tænder som voksen. Som forælder til et 3-5-årigt barn er det normalt at have spørgsmål om alle mulige ting, såsom hvordan man børster et barns tænder, eller hvordan man børster deres tænder, når de ikke vil samarbejde.

Derfor er tandbørstning vigtig for børn i alderen mellem 3 og 5 år

Der er mange årsager til, hvorfor det er vigtigt at børste barnets tænder. Mælketænderne sørger for, at dit barns kæbe bliver lige, giver plads til de blivende tænder, og spiller en vigtig rolle i, hvordan børn lærer at tygge, smile og tale. Sunde tænder hjælper endvidere med selvtilliden og deltagelsen i deres uddannelse og sociale liv. Etableringen af gode vaner med hensyn til mundhygiejne er medvirkende til at fremme livslange mønstre.

Hvis dit barn får huller i tænderne og skal have dem hevet ud, kan det få andre tænder til at flytte sig og gøre pladsen til de blivende tænder mindre. Hvis dårlige vaner med hensyn til mundhygiejne fortsætter, er det meget mere sandsynligt, at der vil være huller i deres voksne tænder

Tips til, hvordan du børster dit barns tænder

Børstning af dit barns tænder minder lidt om, hvordan du børstede dem, da de først brød igennem.

- Børst forsigtigt deres tænder i op til to minutter ved brug af en tandbørste til børn med bløde børster og en mængde tandpasta med fluor på størrelse med en ært. Du kan lade dem hjælpe, men som voksen bør du også børste deres tænder. Denne skik bør fortsætte til de er mindst 7 år gamle.

- Brug tandpasta med fluor. Fluor hjælper med at beskytte og styrke tændernes emalje. Anbefalingen er en fluormængde mellem 1.350 ppm og 1.500 P22 ppm, og ikke mindre end 1.000 ppm. Det er ofte nemmere at bruge en mild tandpasta med myntesmag, da børn kan vænne sig til andre smage. Dette kan gøre det sværere at skifte til en tandpasta for voksne på et senere tidspunkt.

- Hvis du anvender en manuel børste, så brug blide cirkulære bevægelser eller bevægelser frem og tilbage. Hvis du bruger en elektrisk tandbørste, skal du blot placere tandbørstens hoved rundt om tanden uden at børste.

- Få dit barn til at spytte den overskydende tandpasta ud eller tørre den af deres mund i stedet for at skylle med vand. Skylning fjerner den beskyttende fluor, der styrker emaljen.

- Brug ikke mundskyl i denne alder for at undgå problemer med, at det bliver slugt.

Tips til, hvordan du gør tandbørstningen nemmere

Tandbørstning på dette stadie kan være udfordrende, især da børnene nu begynder at blive selvstændige. Her er nogle tips, der kan gøre det lidt nemmere.

- Prøv at synge en sang eller opmuntre dit barn. Det kan muligvis distrahere dem. Du kan også prøve at børste deres tænder i dagligstuen foran fjernsynet.

- Gør børstning af tænderne til en familieaktivitet, så børnene ser frem til det.

- Gør det til en del af dit barns daglige rutine, så de kan vænne sig til regelmæssig børstning.

- Lad dit barn vælge sin egen børste, som får dem til at glæde sig til at børste tænder. Tandbørster fra Oral-B® har masser af design med populære karakterer fra Disney® og Pixar®. Apps til smartphones og tablets som den gratis app fra Oral-B Disney Magic Timer, kan hjælpe børn med at børste ved at have spændende animationer og virtuelle klistermærker. Appen fås i iTunes App Store og Google Play Store.

Man skal blot huske på, at hver børsteoplevelse ikke behøver være perfekt. Selvom der eventuelt kan være dage, hvor det bliver en udfordring, er selv en mindre end ideel børsteoplevelse bedre end slet ikke at børste.