HVORFOR ORAL-B TANDPASTA

Bliver tandpasta for gammel?

Bliver tandpasta for gammel? article banner
DEL

Har tandpasta en holdbarhedsdato?

At børste vores tænder er afgørende for vores mundhygiejne, men har tandpaste en holdbarhedsdato, og hvilke risici er der ved at bruge for gammel tandpasta?

Tandpastas holdbarhed

Tandpasta har en holdbarhedsdato, også selvom den er uåbnet, men holdbarhedsdatoen er primært nødvendig for effektiviteten af de ingredienser, der er i hver enkelt tube. Tandpasta har som regel en holdbarhed på to år fra fremstillingsdatoen, som du kan finde trykt for enden af tuben. Det er primært rettet mod tandpastaer med fluor, da det er den primære ingrediens til forebyggelse af huller i tænderne og styrkelse af svækket emalje.

Fra krukke til tube

Tro det eller ej, men indtil 1850'erne var der som regel sæbe i tandpasta. Den var også pakket i krukker indtil 1890'erne. Denne overgang fra krukke til tube kan faktisk have bidraget til at forlænge tandpastaens holdbarhed.

Brug af for gammel tandpasta

Kan man bruge tandpasta med overskredet holdbarhedsdato? Det enkle svar er ja. Tandpasta, hvis holdbarhed er udløbet, mister sin smag og kan også have en svækket evne til at forebygge huller i tænderne og deres forfald.

Kilder:

https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/does-toothpaste-expire