GRAVIDITET

Tandlæge og graviditet

Tandlæge og graviditet article banner
DEL

Tandlægen så hurtigt som muligt

Det er særlig vigtigt for gravide kvinder at overholde en konsekvent sundhedsrutine for munden af flere grunde.

Graviditet ændrer de hormoner i kroppen, som sætter gravide kvinder i øget risiko for paradentose, hvilket er den alvorligste form for tandkødssygdom. Så snart du tror, du er gravid, skal du fortælle det til din tandlæge, da det måske ikke er sikkert at tage røntgenbilleder under graviditeten. Du bør også fortælle din tandlæge, hvis du prøver på at blive gravid; da dette kan hjælpe med at planlægge røntgenbilleder eller andre behandlinger. Vær opmærksom på at fortælle din tandlæge, hvilken medicin du tager, og om din læge har givet dig nogen specifikke medicinske råd, da det kan påvirke den behandling, han eller hun anbefaler. Hvis det er muligt, skal du besøge din tandlæge før graviditet, så du kan få klaret eventuelle tandproblemer, inden du bliver gravid.

Udsæt tandpleje under det første trimester

Graviditetens første trimester (de første 13 uger) er den tid, hvor de fleste af barnets vigtigste organer udvikler sig. Hvis du skal til tandlægen det første trimester, skal du fortælle din tandlæge, at du er gravid og kun få foretaget et tjek og rutinemæssig rensning. Hvis det er muligt, udskydes større tandlægearbejde til efter første trimester. Men hvis det er en nødsituation, skal du ikke vente! Infektioner i munden kan være skadelige for dig og dit barn. Kontakt din tandlæge øjeblikkeligt og sørg for, at alle tandlæger, der undersøger dig, er klar over, at du er gravid.

Besøg tandlægen under dit tredje trimester

Hvis du har udskudt dit tandlægebesøg i første eller andet trimester, er tredje trimester det rette tidspunkt til at få foretaget en tandundersøgelse for at sikre, at din mund er sund. Hvis du går til tandlæge på dette tidspunkt, kan han eller hun rådgive dig om, hvad du kan gøre for at forebygge problemer med mundsundheden, når dit barn er født.