GRAVIDITET

Hvad er smagsforstyrrelser (Dysgeusi) og hvornår kan det starte under graviditeten?

Smagsforstyrrelser og graviditet article banner
DEL

Hvad er dysgeusi/smagsforstyrrelser?

Nogle gravide kvinder oplever en tilstand kaldet dysgeusi eller ændringer i smagsløgene under graviditet. Heldigvis forsvinder denne tilstand efter graviditeten og er grundlæggende harmløs, men den kan være irriterende for en gravid kvinde, der forsøger at spise rigtigt og opretholde en god tandhygiejne og forebygge huller. Smagsforstyrrelser adskiller sig fra de mad-cravings eller madaversioner, der opstår under graviditet, når gravide kvinder søger visse fødevarer, som de måske ikke kunne lide tidligere, eller oplever, at tidligere yndlingsfødevarer smager forfærdeligt eller mærkeligt.

Hvornår starter dysgeusi/smagsforstyrrelser under graviditeten?

De fleste læger og forskere mener, at smagsforstyrrelser under graviditet er forbundet med ændrede hormoner og væskeophobning, som påvirker alle celler i kroppen, herunder smagsløgene. Derudover mener nogle forskere, at der er et udviklingselement, der er i gang med at arbejde, og at metalsmagen tilskynder gravide kvinder til at finde visse næringsstoffer, som de skal erstatte, såsom natrium og calcium.

Kvinder kan håndtere smagsforstyrrelser ved at tygge sukkerfrit tyggegummi eller sutte på sukkerfrit slik for at mildne den ubehagelige smag. Og for de kvinder, der kan tolerere krydret mad under graviditeten, kan krydderierne opveje smagsændringerne.