BØJLER

Tid til at bruge bøjle

Tid til at bruge bøjle article banner
DEL

Har jeg brug for en bøjle?

En tandlæge anbefaler normalt bøjle for at forbedre patientens "orofaciale" udseende. Via ortodontisk behandling kan problemer såsom mellemrum mellem fortænder, skæve eller overliggende tænder, overbid, underbid, ukorrekt kæbeplacering og lidelser i kæbeleddet korrigeres.

Hvornår er det tid til at bruge bøjle?

Patienter med ortodontiske problemer kan have fordel af behandling i stort set alle aldre. Et ideelt tidspunkt at bruge bøjle er i alderen 10-14 år, mens hovedet og munden stadig vokser, og tænderne er mere modtagelige over for opretning. Dog kan justeringer af ansigtets udseende være traumatisk for børn i denne følsomme alder, så forældre bør diskutere behandlingen med deres barn, inden bøjlen sættes på. Og bøjler er ikke kun for børn. Flere og flere voksne bruger også bøjler til at korrigere mindre problemer og give dem det gode smil.

Hvilken type bøjle skal jeg bruge?

Din tandlæge ved hvilken type bøjle, der er den bedste til at rette dit pågældende problem, men patienten har ofte et valg. Bøjler fås generelt i tre forskellige variationer. Den mest populære type er brackets af metal eller plastik, der vedhæftes på tænderne og er meget mindre synlige. En linguale bøjle består af brackets, der er monteret på bagsiden af tænderne og dermed ikke er synlige. Skinner er den traditionelle bøjletype, der dækker det meste af dine tænder med metalskinner, som er lagt omkring tænderne. Alle typer bøjler bruger wire til at flytte tænderne til den ønskede placering.

Hvor lang tid skal jeg bruge bøjle?

Det afhænger af din behandlingsplan. Desto mere kompliceret dit afstands- eller sammenbidsproblem er, og jo ældre du er, desto længere tid skal du normalt behandles. For at få pæne tænder igen skal de fleste patienter regne med at bruge fuld bøjle i 18-30 måneder efterfulgt af en vedligeholdelsesbøjle i mindst et par måneder til op til to år for at fastholde og justere vævet omkring de rettede tænder. Visse patienter skal eventuelt bruge en permanent vedligeholdelsesbøjle, hvis de ønsker at fastholde deres sammenbid i den nye position og komme af med deres mellemrum mellem fortænderne.

Vil behandlingen være ubehagelig?

De forbindende wirer strammes ved hver konsultation, hvilket lægger blidt tryk på bøjlens brackets eller bånd for at flytte tænderne eller kæben gradvist til den ønskede position. Dine tænder og kæber kan blive ømme efter stramning, men ubehaget er forbigående. Husk på, at det kan være nødvendigt at trække nogle tænder ud for at give plads til, at de øvrige tænder flyttes vha. bøjlen samt for at opnå korrekt kæbeplacering.

Hvem vil stå for min ortodontiske behandling?

Det er normalt din almindelige tandlæge, der er ansvarlig for at koordinere din dentale behandling, og dette kan omfatte enhver ortodontisk behandlingsplan, herunder diagnose, undersøgelser og visse ortodontiske procedurer. Din tandlæge kan dog henvise dig til en specialtandlæge ‒ en specialist, der er uddannet i udvikling, forebyggelse og korrektion af uregelmæssige tænder, bid og kæber samt problemer ifm. faciale abnormaliteter.