BØJLER

Tandbøjler: Typer, omkostninger og rengøringstips

Tandbøjler: Typer, omkostninger og rengøringstips article banner
DEL

Har en tandlæge anbefalet tandbøjle til dine tænder eller til dit barns? Hvis de anvendes korrekt, kan tandbøjler gavne mundsundheden. Der er dog meget at vide, når det kommer til tandbøjler, og det er vigtigt at udforske den bedste mulighed, før du køber en til dig eller dit barn.

Hvad er tandbøjler til?

Tandbøjler bruges til at lukke huller mellem tænderne, hjælpe med taleproblemer eller til at løse visse mundproblemer. Tandbøjler bruges ofte til at undgå forskydning, når almindelige bøjler fjernes. De kan også hjælpe med andre medicinske tilstande ud over forskydninger, såsom åbent bid, temporomandibulær lidelse (TMD) og tænderskæring eller sammenklemning af tænderne (bruxisme).

Hvordan fungerer tandbøjler?

Tandbøjler er designet til at passe over tænderne for at holde dem på plads og er skræddersyet til at imødekomme dit barns behov. Der er ikke to tandbøjler, der er ens. Den mest almindelige årsag til at anvende tandbøjler er at hjælpe med at styre forskydning, hvilket sker naturligt.

Typer af tandbøjler:

Der er flere typer tandbøjler at vælge imellem. Dit barns tandlæge eller tandlæge vil anbefale den type tandbøjle, der vil være mest effektiv. Der findes aftagelige eller faste tandbøjler eller en kombination af de to.

Aftagelige tandbøjler

Aftagelige tandbøjler er den slags, man ikke har på hele tiden, og de kan tages ud. Den mest almindelige aftagelige tandbøjle er “Hawley”-tandbøjlen. Hawley-tandbøjlen er et tyndt, tungeformet stykke akryl, der er formet til at passe til et barns mund, med en metaltråd, der holder dit barns tænder på plads. Den hårde plastlignende del af en Hawley-tandbøjle dækker ganen i munden eller bag de nederste fortænder. Denne del kan tilpasses med en række forskellige farver og mønstre, som dit barn kan vælge imellem. Da den er aftagelig, gør denne type tandbøjle det lettere for dit barn at rense tænderne. En ulempe ved Hawley-tandbøjlen er, at den kan komme til at sidde forkert eller blive beskadiget og endda smelte, hvis den udsættes for varme. Det er vigtigt at minde dit barn om altid at lægge tandbøjlen tilbage i etuiet, så den ikke bliver væk eller bliver beskadiget.

En anden aftagelig tandbøjle er den klare justeringstype. Disse tandbøjler er specialfremstillet af tynd, gennemsigtig plast designet til at passe over tænderne. En klar fordel ved denne type er, at den er usynlig og uden metaltråde. Men ligesom Hawley-tandbøjlen kan den nemt blive væk og er i fare for at blive beskadiget, hvis den ikke placeres i etuiet, når den tages ud.

Faste tandbøjler

En fast tandbøjle er typisk en tynd tråd, der strækker sig over tungesiden af de nederste eller øverste fortænder. Denne tråd er limet på plads med en cement svarende til den, der anvendes på beslagene på almindelige bøjler. Faste tandbøjler sættes på og fjernes af dit barns tandlæge. En fordel ved faste tandbøjler er, at de holder tænderne på plads hele tiden. En ulempe ved faste tandbøjler er, at det er sværere at rengøre mellem tænderne.

Ofte stillede spørgsmål vedrørende tandbøjler:

1. Hvor længe skal mit barn have tandbøjle på? Et barn vil modtage en recept på brugen af tandbøjlen. Denne vil angive, hvornår den skal bæres, og hvor længe. Følg recepten for at få de bedste resultater.

2. Hvordan rengør man en tandbøjle? På grund af bakterier, plak og madpartikler, der også lever i munden, skal tandbøjlen rengøres hver dag. Aftagelige tandbøjler kan rengøres med tandpasta, før de sættes i og efter de tages ud. Der findes også brusende sæbe, der kan bruges. Faste tandbøjler kan børstes, og der kan bruges tandtråd. En tandtråd eller lignende rengøringsanordninger, der bruges til bøjler, kan bruges til at rengøre mellem tænderne.

3. Hvor meget koster tandbøjler? Spørg dit barns tandlæge om forskellige prismuligheder for den type tandbøjle, dit barn kan få brug for.