Hvorfor vælge en Oral-B-eltandbørste?

Sådan børstes tænderne grundigt

Sådan børstes tænderne grundigt article banner
DEL

Tandbørstning og brug af tandtråd går hånd i hånd som drivkraften i god mundpleje, og den rigtige teknik er vigtig for begge aktiviteter. Brug af de rigtige teknikker til tandbørstning og brug af tandtråd to gange om dagen vil hjælpe med at fremme mundsundheden i det lange løb. 

Selv hvis du har børstet dine tænder og brugt tandtråd siden barndommen, kan du have udviklet nogle dårlige vaner over årene, såsom at børste for hårdt, ignorere kindtænderne eller glemme at bruge tandtråd. 

Hav disse generelle teknikker i tankerne, når du børster dine tænder enten før eller efter brug af tandtråd: 

 • Hold din tandbørste i en 45-graders vinkel mod tandkødsranden. 

 • Når du børster dine tænder, skal du bevæge tandbørsten blidt frem og tilbage med en cirkulær bevægelse over forsiden, bagsiden og toppen (tyggefladen) på dine tænder. Skrub ikke for hårdt langs med tandkødsranden. Det kan irritere tandkødet. 

 • aHusk at børste (og bruge tandtråd) bag dine fortænder i undermunden. Brug børstens øverste børstehår til at nå dette område. Dette område er svært for dig at nå med almindelig tandtråd. Prøv en tandtråd med holder eller en engangsflosser. 

Noget andet, der også indgår i komplet mundpleje, er at børste din tunge. Det giver dig friskere ånde og fjerner endnu flere bakterier, der giver huller i tænderne. Hvis du er i fare for at opbygged plak eller udvikle en sygdom i tandkødet, skal du også overveje at tilføje en antiseptisk mundskyl til komplettering af din mundplejerutine. 

Sådan børster du tænder med en manuel tandbørste. 

At lære, hvordan tænderne børstes grundigt, er første skridt til opretholdelse af god mundhygiejne, sunde tænder og tandkød. Det hjælper desuden med at minimere risikoen for kariesangreb og tandkødsproblemer, som er hovedårsagen til at miste sine tænder. 

Før du begynder 

Selvom der er adskillige måder at børste tænder på med en manuel tandbørste, så bed om din tandlæges anbefaling, og sørg for at følge instruktionerne. Start med at bruge tandpasta med fluor og en blød tandbørste, og husk at udskifte den hver tredje måned. 

To minutter, to gange om dagen 

For at børste dine tænder rigtigt skal du bruge den anbefalede teknik i mindst to minutter, som omfatter 30 sekunders børstning af hvert afsnit af munden (overmund højre, overmund venstre, undermund højre og undermund venstre. Da de fleste manuelle tandbørster ikke har en indbygget to-minutters timer, er det en god ide at have et ur i nærheden, så du kan være sikker på, at du børster længe nok.  

Placering af tandbørsten

Hvordan du holder tandbørste, afhænger af, hvilken del af tanden du børster. 

 • Trin 1: Begynd med de udvendige og indvendige overflader, og børst i en 45 graders vinkel med korte strøg med en halv tands bredde mod tandkødsranden Sørg for, at du når kindtænderne. 

 • Trin 2: Gå videre til tyggefladerne. Hold børsten fladt, og børst frem og tilbage langs disse overflader. 

 • Trin 3: Når du kommer til de indvendige overflader på dine fortænder, skal du vippe børste lodret og stryge forsigtigt op og ned med spidsen af børsten 

 • Trin 4: Sørg for at børste dine tænder blidt langs med tandkødsranden. 

 • Trin 5: Børst din tunge med en fejende bevægelse fra bagsiden til spidsen for at fjerne madrester og hjælpe med at fjerne lugtfremkaldende bakterier for at friske din ånde op. 

Nu, hvor du har lært den rigtige tandbørstningsteknik, vil lidt disciplin med at øve det hver dag hurtigt få det til at føles helt naturligt. Det er en de nemmeste ting, du kan gøre for at holde dine tænder og dit tandkød sundt, 

Sådan bruger du en genopladelig tandbørste. 

Hvad er en genopladelig elektrisk tandbørste? 

En genopladelig elektrisk tandbørste (som også kaldes en elektrisk tandbørste) kan hjælpe dig med at gøre mere for at bibeholde sunde tænder og tandkød. Mange genopladelige tandbørster bruger oscillerende-roterende teknologi, der giver bedre mundsundhed end almindelige manuelle tandbørster. Denne måde at børste på er meget anderledes end almindelige manuelle tandbørster, da den leverer bevægelsen, mens du blot skal guide den. 

Derfor finder nogle mennesker det nemmere at børste med en elektrisk tandbørste, når de først har lært, hvordan man gør det rigtigt. Du skal bare huske, at nøglen til at børste godt med en elektrisk tandbørste er at føre børstehovedet til alle dele af din mund. 

Brug af en genopladelig elektrisk tandbørste 

Tro det eller ej, men mange børn i skolealderen er nu begejstrede for at børste tænder. Det kan vi takke opfindelsen af den genopladelige elektriske tandbørste for. 

Genopladelige elektriske tandbørster er nemme at bruge — og det er en af årsagerne til, at de appellerer til os. Og selvom en genopladelig elektrisk tandbørste koster mere end en manuel tandbørste, kan den være det værd, hvis dit barn (eller du selv) er gladere for at bruge den. 

De fleste genopladelige elektriske tandbørster fungerer med alt fra 5.000 til 30.000 strøg på tænderne i minuttet, og derfor tager det kortere tid at gøre jobbet grundigt. Nogle genopladelige elektriske tandbørster har endnu mere kraft. 

For at bruge en genopladelig elektrisk tandbørste skal du blot komme tandpasta på børstehovedet og holde børsten i en 45 graders vinkel, akkurat som en manuel tandbørste. Tænd derefter for strømmen og flyt børsten fra tand til tand. De mindre hoveder på de fleste genopladelige elektriske tandbørster børster normalt en tand ad gangen, men det afhænger af, hvor store dine tænder er. Før den elektriske børste langs forsiden, bagsiden og tyggefladerne på hver tand. 

Selv med en genopladelig elektrisk tandbørste bør du bruge omkring 2 minutter på at børste for at sikre, at du har renset hver eneste tand. Når du er færdig med at børste, skyller du blot børstehovedet i vand og lader det tørre. 

Indbyggede to-minutters timere 

De fleste genopladelige elektriske tandbørster har indbyggede to-minutters timere, og nogle har endda professionelle timere, der udmåler 30 sekunder til hver fjerdedel for at hjælpe dig med at holde styr på det. Placering af den genopladelige tandbørste Når du bruger en genopladelig elektrisk tandbørste er det ikke nødvendigt at trykke hårdt eller skrubbe. Du skal blot føre børsten, mens den sørger for børstebevægelserne. Faktisk har nogle elektriske tandbørster tryksensorer, der advarer dig, hvis du børster for hårdt. 

 • Trin 1: Sørg for, at din tandbørste er opladet. Mange elektriske tandbørster har indikatorlys for opladningsniveauet, så du kan se, hvornår tandbørsten er opladet. 

 • Trin 2: Start med tændernes udvendige overflader. Før langsomt børstehovedet fra tand til tand, og hold børstehovedet på plads i et par sekunder mod hver tand, før du går videre til den næste. Følg hver tands form og tandkødets kurve. 

 • Trin 3: Gentag trin 2 på tændernes indvendige side. 

 • Trin 4: Gentag trin 2 på tændernes tyggeflade samt bag kindtænderne. 

 • Trin 5: Før børstehovedet langs tandkødsranden og mod tandkødet. Husk ikke at trykke hårdt eller skrubbe. 

 • Trin 6: Prøv at lade børstehovedet strejfe langs med din tunge og din gane bagfra og frem for at friske din ånde op. 

Med korrekt børsteteknik med en genopladelig elektrisk tandbørste og en smule øvelse vil du børste med selvtillid, velvidende, at du bruger den klinisk dokumenterede teknologi i en genopladelig elektrisk tandbørste til at rense dine tænder.