HVORFOR ORAL-B TANDPASTA

Virker hjemmelavet tandpasta

 Homemade Toothpaste article banner
DEL

Virker hjemmelavet tandpasta?

Overvejer du at lave din egen hjemmelavede tandpasta? Opskrifter på hjemmelavede tandpastaprodukter er blevet mere og mere populære inden for de seneste år, herunder i form af såkaldte "life hacks", der lover smukke og hvide tænder gennem brug af natriumbicarbonat, kokosolie eller sågar kul.  

Det kan virke tillokkende at bruge naturlige ingredienser i stedet for fremmedklingende ingredienser som f.eks. fluorid eller hydrated silica - men kan hjemmelavet tandpasta i virkeligheden udgøre en sundhedsrisiko?  

Vores voksentænder skal holde hele livet ud, og det er derfor helt naturligt at have spørgsmål til den optimale pleje og det bedste produktvalg. Hjemmelavede tandpastaer kan måske godt fungere som en nødløsning i engangstilfælde, men brugen af uofficielle opskrifter vil altid være forbundet med risiko for skader på emaljen, blødende tandkød og gule tænder.  

Læs med her, hvis du vil vide mere om risikoen ved at bruge hjemmelavede tandpastaopskrifter og fordelene ved at vælge tandpasta fra Oral-B. 

Hvorfor er Oral B tandpasta et bedre valg?

I modsætning til hjemmelavede opskrifter er tandpastaerne fra Oral-B udførligt testet af eksperter og anbefalet af tandlæger verden over. Oral-B's store udvalg af tandpastaer hjælper dig med at holde dine tænder stærke, hvide og sunde. 

  • Tandpasta med beskyttende pleje af tandkød og emalje 

De fleste tandproblemer rammer tandkødet eller emaljen. Disse følsomme områder tåler ikke at blive børstet med skurrende ingredienser som f.eks. natriumbicarbonat (tvekulsurt natron). Oral-B's Gum and Enamel Repair tandpasta styrker din emalje og beskytter aktivt dit tandkød med sine antibakterielle egenskaber. Tandpastaens evne til at beskytte tandkød og emalje er klinisk dokumenteret og placerer den helt i top blandt konkurrenterne.  

  • Tandpastaer med whitening-effekt 

De effektive whitening-tandpastaer hjælper med at fjerne misfarvninger ved hjælp af bl.a. slibemidlet hydrated silica. Det skånsomme slibemiddel fjerner belægninger, så den hvidere, renere tandflade nedenunder kommer frem. Oral-B’s 3D whitening-tandpastaer hjælper også med at forebygge nye belægninger ved at bekæmpe dannelsen af tandsten.  

  • Tandpastaer til følsomme tænder 

Vidste du, at 1 ud af 8 voksne lider af sensitive tænder? Tandpastaen Pro-Expert Sensitive & Gentle Whitening fra Oral B lindrer og beskytter sensitive tænder. Tandpastaen indeholder stannofluorid, der ikke kun beskytter mod plak, forebygger karies og holder tandkødet sundt, men også lindrer følsomme tænder bedre end markedets førende sensitivitetstandpastaer – det er videnskabeligt bevist.  

  • Børnetandpastaer  

Elsker dit barn at synge med på sangene fra Frost eller kender hver eneste replik fra Biler? Så er Oral-B's sortiment af tandpastaer udviklet specielt til børn lige noget for jer. Tandpastaerne er inddelt efter alder: 0-2 år, 3+ år, og 6+ år. I børnetandpastaer fra Oral-B er mængden af fluor nøje tilpasset barnets alder i henhold tandeksperternes anbefalinger. De sukkerfri tandpastaer begejstrer herudover med deres farvestrålende design med Disney-figurer. 

Ulemperne ved hjemmelavede tandpastaer

Kommercielle tandpastaer er den bedste måde at holde dine tænder og dit tandkød sundt på. De fleste kommercielle tandpastaer indeholder fluorid, som fortalere for hjemmelavede tandpastaer ynder at kalde for et giftstof. Denne påstand er til en vis grad sand – på samme måde som salt (natriumklorid) kan være farligt, hvis det indtages i store mængder.  

Ikke desto mindre er fluorid faktisk er naturligt forekommende stof, der af mange tandlæger da også kaldes for "naturens karies-bekæmper". Fluorid forekommer naturligt i blandt andet søer og have, og fluortandpasta er en effektiv måde at forebygge plak og holde tændernes emalje stærk og sund på. 

American Dental Association (ADA) anbefaler udelukkende tandpastaer med fluorid, som de anses for fuldt ud sikre at bruge. 

Der findes masser af hjemmelavede tandpastaopskrifter på nettet, hvilket måske kan gøre det fristende at udskifte købetandpastaen med et hjemmelavet alternativ. I gamle dage, lang tid før tandpastatuben og den elektriske tandbørstes opfindelse, lavede folk trods alt deres egen tandpasta af naturlige ingredienser. I det gamle Romerrige brugte de f.eks. urin som tandblegningsmiddel! 

Brugen af ikke-godkendte tandpastaer uden fluor kan dog have en skadelig indvirkning på dine tænder og din almene sundhedstilstand. Hjemmelavede tandpastaer gør blandt andet brug af kul, bark eller ler. Disse ingredienser har til formål at få dine tænder til at fremstå skinnende hvide, men kan faktisk nedbryde din emalje. Mange hjemmelavede tandpastaer indeholder acidiske stoffer såsom citronsaft, juice eller eddike. Disse ingredienser kan farve dine tænder gule og give dig alvorlige tandkødsproblemer.  

Hjemmelavede tandpastaer udgør desuden en sundhedsrisiko af flere lavpraktiske årsager. Mens kommercielle tandpastaer sælges i en praktisk tube med låg, opbevares hjemmelavet tandpasta ofte i glas eller krukker. Det giver grobund for bakterier, der så overføres til din mund via tandbørsten. Ingredienserne i hjemmelavet tandpasta har heller ikke en lige så lang holdbarhed som de kommercielle ingredienser, og du bliver derfor nødt til at lave en ny portion hver uge. Det gør konceptet temmelig tidskrævende.  

Hvis ingredienserne i din hjemmelavede tandpasta ikke længere er friske, kan du sågar være uheldig at pådrage dig en madforgiftning eller på anden måde sætte dit helbred på spil. 

Vi anerkender til fulde, at man sikkert sagtens kan lave visse rengøringsmidler selv. Dette gælder dog ikke for tandpasta. Pas godt på dit smil! Hvis du gerne vil prøve noget nyt i forhold til tandbørstning eller mundhygiejne, bør du drøfte mulighederne med din tandlæge. Du kan også tage et kig på sortimentet af tandpastaer fra Oral-B, der rummer mange forskellige produkter for alle aldersklasser.